Opäť sa nám dostala do rúk okienková kniha a opäť raz musím povedať, že zaujala! Akosi zisťujem, že z tých detských kníh sa podozvedám kopu nového aj ja.
V knihe Odkiaľ pochádza jedlo, sme sa (ako názov hovorí) dozvedeli všelijaké zaujímavosti o jedle. Niektoré som vedela, niektoré by som radšej nevedela 🙂 Niektoré boli úplne jasné, niektoré nás poriadne prekvapili. Aj nám to celé dalo mnoho tém na rozhovory… nie len o pestovaní, ale aj o globalizácii, o rozdieloch medzi veľkovýrobou a malým farmárčením, o dopade na životné prostredie… S väčšími deťmi prichádza aj viac otázok, čo vám budem hovoriť 🙂
Trochu ma sklamala grafika, osobne totiž neobľubujem postavičky, ktorým rastie nos z čela. Ale deťom to, zdá sa, absolútne neprekážalo. Možno preto, že obrázky pôsobia ako kreslené rukou, čo je deťom veľmi blízke.
Obsahovo je ale kniha vskutku hodnotná. Na 16 stranách je ukrytých viac ako 90 okienok a obrovské množstvo informácií. Dozvedeli sme sa, z ktorých rastlín sa vyrába olej, ako sa spracováva ovocie, keď ho nemôžeme zjesť čerstvé, ktoré rastliny sa pestujú vonku a ktoré vo foliovníkoch.
Zistili sme, aký je celý proces pestovania pšenice, od siatia semienka až po zomletie múky, aká je stavba zrna a aké stroje sa pri tom celom využívajú.
Zoznámili sme sa s chovom zvierat, spracovaním vajíčok a s výrobou mliečnych výrobkov.
Dozvedeli sme sa, že v rozličných kútoch sveta sa pestujú rozmanité druhy ovocia a zeleniny a vďaka rozličným spôsobom dopravy sa vedia dostať až k nám. Zistili sme, že dokonca astronauti na vesmírnej stanici si pestujú…. a to už neprezradím, nech sa niečo dočítate aj sami! 😉