Zeleninová zmes na ochutenie polievky bez prídavkov, glutamanu a spol.? Áno prosím! Hlavne keď jej príprava je ozaj nenáročná záležitosť a chuť môže byť zakaždým iná, podľa aktuálnej nálady či možností. Zvyčajne je to niečo v štýle „čo záhrada dala“. A to je na tom najkrajšie 🙂 Tak si pripravte niečo z nasledovných surovín a hurá vyrábať.
zelenina – mrkva, petržlen, zeler, pór, cibuľa
vňate – ligurček, zeler, petržlen
soľ
Zeleninu si nakrájame (napr. škrabkou na zemiaky) na tenučké plátky a necháme usušiť. Buď v sušičke alebo v rúre na nízkej teplote (do 40°C) pri otvorených vrátkach. Vňate uschnú len tak, rozložené na papieri, voľne na vzduchu.
Keď je zelenina poriadne suchá, šup s ňou do mixéra. Soli pridávam podľa chuti, stačí za lyžicu, veď polievku dosolíme aj pri varení.
Mixujeme pokým nedostaneme dostatočne jemný výsledok, prípadne ešte zomelieme na mlynčeku na jemnejšie. A hotovo. Dobrú chuť! 🙂