Dali ste si novoročné predsavzatie začať sa konečne zdravšie stravovať, no chuť na sladké predsa len ostala? Skúste netradičné koláčiky z cíceru!
Sú bez akejkoľvek múky a teda aj bez lepku, neobsahujú ani laktózu ani vajíčka a ani priveľa kalórií. Zato sú nabité bielkovinami a upečené raz-dva. Ja som ich osladila kokosovým cukrom, ktorý im dodal špecifickú príchuť a tiež má nízky glykemický index.
Tak rovno bez dlhých rečí, nech sa páči, tu je recept:
1 fľaška zaváraného cíceru (350g)
1 banán
3PL kokosového cukru (alebo medu alebo trstinového cukru, ale toho stačia len dve lyžice)
3PL mandľového (prípadne arašidového) masla
Zo zaváraného cíceru som zliala nálev a potom samotný cícer poriadne dohladka vymixovala. Pridala som banán, cukor a orieškové maslo a mixovala ďalej, až kým mi vznikla kompaktná hmota.
Pre ozvláštnenie a zahustenie som pridala ešte dve lyžice jemne strúhaného kokosu. Z cesta som potom mokrými rukami tvarovala guľky a tie uťapkala do tvaru keksíka. Uložila som na vymastený plech a pri 180°C som piekla cca 15-17 minút.
Keďže mám momentálne doma len malý plech, naraz mi celá várka do rúry nevošla a kým som čakala na upečenie prvých keksíkov, napadlo mi celú vec ešte viac „vytuniť“ a do druhej polovice cesta som pridala navyše štedrú čajovú lyžičku kakaa. Výsledné keksíky boli mierne suchšie, ale hádajte, ktoré sa zjedli ako prvé 😉 Ak čokoládku ľúbite, spokojne pridajte za lyžicu kakaa do celého cesta alebo rovno prihoďte za hrsť nasekanej horkej čokolády.
Pôvodne som tento recept mala zapísaný vo svojom receptárskom zošite ako cícerové cookies, no to je trochu zavádzajúci názov. Teda aspoň mne slovíčko cookies evokuje niečo chrumkavé a tieto keksíky práve chrumkavé nie sú. Sú skôr vlhké a dosť sýte, takže sa hodia aj ako desiata do školy, či ako maškrta na olovrant ku káve alebo čaju.Najlepšie chutia hneď kým sú čerstvé.
Tak teda, dobrú chuť!
PS: Za suroviny na pečenie koláčikov ďakujem internetovému obchodu www.benulekaren.sk.