Toto leto nám to k moru ani žiadnej vode nevyšlo, no nič to preto. Keď nemôžeme k moru my, doniesli sme si kúsok mora domov.

Veľmi sa mi páči koncept tzv. unit studies, teda učenia sa rozličných vecí, prepojených jednou hlavnou témou. Doma sa pravidelne snažím meniť výzdobu v kuchyni a detskej izbe podľa ročných období a toto je podobné. Keďže je leto, láka to k vode, lenže tá voda nie je čosi mŕtve, statické. Práve naopak. Voda je život. More je plné rozmanitých živých tvorov. A aj keď ich nevieme stretnúť naživo (a niektoré by som teda naživo ani vidieť nechcela :-)), môžeme sa o nich čo-to dozvedieť.

Už minulý rok sme sa trochu zaoberali podmorským svetom, prešlo to ale dosť okrajovo. Model nám bolo ľúto rozobrať, no hoci sa za ten čas už mierne rozpadol, ešte stále poslúžil na začatie morskej témy. Tentoraz som sa ale zamerala najmä na nášho najmladšieho. Prišiel do veku, keď náramne túži robiť všetko ako jeho veľkí súrodenci, chce písať, počítať, kresliť, vystrihovať… skrátka, je z neho usilovný malý človiečik 🙂

Ryby a voda a všetko čo s tým súvisí, sú náramne vďačná téma a synček bol veľmi nadšený z aktivít, ktoré som mu pripravila. Na malý stolček v jeho „pracovnom“ kútiku som mu urobila výzdobu z drobných mušlí, kamienkov a pridala som aj figúrky morských živočíchov. Prichystala som niekoľko podnosov z rôznymi aktivitami a tak si následne sám mohol vyberať, čo ho zaujalo a s tým pracovať.

Téme sme sa venovali viac než týždeň, vždy po troške, keď mal záujem, tak si sadol k stolíku a niečo robil.

Na sústredenie a trénovanie jemnej motoriky ho teraz veľmi bavia vypichovačky. Aj ja badám veľký pokrok – doteraz rád pichal hrotom kade sa mu zachcelo, teraz už vidieť veľké sústredenie a skutočne presné dodržiavanie línie.

Takisto veľmi rád strihá, a tak som mu pripravila strihacie pásiky s naznačenou líniou strihania. S obrázkami, ktoré takto navystrihoval, si zas trénoval lepenie s tyčinkovým lepidlom a na modrom papieri si vyrobil vlastný podmorský svet 🙂

Na schladenie sme si preniesli figúrky k lavóru s vodou. Samozrejme, s týmto sa vedel vyčľapkať najdlhšie 🙂

Zabŕdli sme aj do matematiky, počítali rybičky a priraďovali k príslušnej číslici. Potom Andrejko umiestňoval farebné kamienky na rybičky a počítal, kde koľko kamienkov uložil.

Keďže má teraz veľmi silný záujem o písmenká, len tak spontánne som mu vyrobila priraďovačku – nastrihané farebné rybičky s písmenkom mal priradiť k príslušnej „bublinke“.

Z výkresu som vystrihla hlavu medúzy, nacvakala dierky a pripravila farebné šnúrky. Prevliekaním cez otvory nám vznikla parádna pestrofarebná medúza 🙂 Nečakane krásne spojenie tréningu jemnej motoriky a tvorivej činnosti. Medúzka sa dokonca páčila aj starším deckám a tak si našla čestné miesto na „výstavke“.

Na nácvik písania som tematicky pozmenila aj pieskovničku – zafarbila som potravinárskym farbivom bielu kuchynskú soľ, nechala vysušiť a potom dozdobila farebnými kamienkami. Kreslenie drievkom alebo aj prstom do piesku, či v tomto prípade soli, je tiež náramne obľúbená činnosť oboch našich chalanov a nesklamalo ani tentoraz.

Drobec ale rád kreslí aj farbičkami či ceruzkou a tak som mu vyrobila „veľkáčske“ pracovné listy. Väčšinu už zvládol s prehľadom, s niečim som pomohla.

A aby sa aj starší trochu zapojili, zaexperimentovala som s trojzložkovými kartami. Vyrobila som ich v slovenskej aj anglickej verzii ale veľkáčom som zábavu skomplikovala tak, že hlavný obrázok s názvom bol v slovenčine, ale priraďovať mali anglické názvy.

Ku tomu sme si pospevovali náramne chytľavé pesničky Baby shark a Sailor went to sea, vrelo odporúčam! 🙂 Je to ľahká angličtina, veselé melódie a ešte aj tie videá sú milé a dobre pozerateľné.

Priznám sa, že aj mňa téma úplne pohltila a už aj premýšľam, že si týmto spôsobom budeme témy spracovávať častejšie.

Ak sa táto téma páčila aj vám, mám tu pre vás malý darček – trojzložkové kartičky s názvami morských tvorov, ktoré si môžete celkom zdarma stiahnuť. A ak by sa vám téma páčila tak náramne, že by ste si priali všetkých 16 strán, čo som k nej vymyslela, napíšte mi a za symbolické jedno euríčko bude všetko vaše 😉

A aby sa vám nemálilo, ďalšiu zbierku nápadov a inšpirácií nájdete aj na mojom Pintereste. Tak teda príjemné tvorenie, spoznávanie, hranie a učenie 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *