Odkedy som objavila „kešu tvaroh“, môjmu vegánskemu šťastiu už nič nechýba. Po niekoľkých nesmelých pokusoch som zmajstrovala tento úplne raw cheescake. A dovolím si tvrdiť, že to bol zatiaľ jeden z mojich najlepších výtvorov.
Tak teda, dajte si s nami 🙂 Aj keď nie ste vegán, vitarián a spol., nevadí, sľubujem, že bude chutiť!
Na cesto potrebujeme:
1 hrnček mandlí alebo makadamových orechov (alebo mix oboch)
1/2 hrnčeka datlí bez kôstiek
Na tvarohovú plnku:
2 hrnčeky kešu orechov
šťava z 1 citróna
1/4 hrnčeka medu alebo agávového sirupu (podľa chuti prípadne aj viac, mne osobne vyhovovala viac práve tá citrónová kyslá chuť)
5PL kokosového oleja
1/2 ČL vanilky
štipku soli
Na vrch:
šťava z 1/2 citróna
2-3 PL kokosového oleja
1-2PL agávového sirupu
postrúhaná citrónová kôra
Suroviny na cesto som pomlela na mäsovom mlynčeku, vzniknutú hmotu som premiešala a natlačila do formy. Kto má doma na toto určený mixér, smelo do toho, ušetrí si kopu času pri čistení mlynčeka 🙂
Na tvarohovú vrstvu si treba vopred namočiť kešu aspoň hodinku-dve. Vodu potom zliať a mixovať spolu s ostatnými surovinami až do želanej konzistencie. Hotový krém navrstvíme na korpus.
Nakoniec si vymiešame kokosový olej s citrónovou šťavou a agávovým sirupom, polejeme po vrchu koláča, posypeme postrúhanou citrónovou kôrou a šup s tým celým do chladničky. Potom prichádza tá ťažšia časť, 3-4hodiny vydržať. Preto tieto dobroty najradšej chystám večer, v noci si koláčik spokojne v chladničke stuhne a to čakanie až tak nebolí.
No a po stuhnutí už len baštíme jedna radosť!
Dobrú chuť 🙂